5 Tips Voor Een Duurzame Lifestyle

Wil je zelf je een duurzame lifestyle gaan starten lees dan verder voor een aantal tips.

Ervaring leert dat je beter een smalle garderobekast kan hebben dan een grote kast met kleding die je niet of nauwelijks draagt. Veel van de kleding die we kopen wordt nooit gedragen. Uiteindelijk verdwijnt zo’n 10% van deze kleding ongedragen in de zak van kledinginzameling.

 

 

Tip 1 – Bewuster Winkelen

Ga bewuster winkelen! Duik eens je kledingkast in en zoek uit welke kleding je nu werkelijk draagt en welke kleding je niet of nauwelijks draagt. Maak combinaties van kledingstukken als outfits en wees kritisch. Alles wat over blijft kun je doneren aan een kledinginzamelpunt of tweedehandswinkel. Gefeliciteerd! Je hebt nu de eerste en moeilijkste stap genomen naar een duurzamere en verantwoorde lifestyle.

 

INGAR - Dutch & Dare

 

Tip 2 – Duurzaam Textiel

Veel textielvezels ondergaan een lang productieproces om tot stof te worden verwerkt. Er worden daarvoor veel chemische producten gebruikt die schadelijk zijn voor de natuur, de arbeiders in de textielfabrieken en in zekere mate ook voor jou. Dit komt doordat er altijd kans is op een kleine hoeveelheid chemische resten die achterblijven in de kledingstukken. Denk hierbij aan de bijvoorbeeld chemische middelen die worden gebruikt voor het kleuren van stoffen en het behandelen tegen motten. Zorg op zijn minst ervoor dat je nieuwe kleding eerst wast voordat je het gaat dragen! Lees de labels van de kleding die je graag wil passen en kijk naar de gebruikte materialen.

Biologisch katoen wordt bijvoorbeeld geproduceerd op een manier waardoor er geen chemische ongedierte bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, Tencel is dan weer een materiaal waar een manier van produceren wordt toegepast waarbij het water en chemicaliën wordt opgevangen en gebruikt voor een milieubewust productiesysteem.

 

Object of Beauty

 

 

Tip 3 – Certificaten

Wist je dat voor het maken van 1 denim jeans zo’n 8,000 liter water wordt gebruikt? Het overmatig gebruik van water doet geen goed aan onze leefomgeving. Let bij het kopen van je kledingstuk dan ook op of het duurzaam en eerlijk geproduceerd is. Hier kun je als hulpmiddel de verschillende certificaten gebruiken die veel voorkomen, zoals bijvoorbeeld GOTS, maar ook Fair Wear Foundation en EKO.

duurzaam

 

Tip 4 – Lifestyle

Per jaar wordt er zo’n 80 miljoen kilo kleding geproduceerd. Kies bewust en koop minder maar wél duurzaam en eerlijk. Het is wellicht iets duurder, maar je zet een stap in de goede richting en verbetert je lifestyle en de leefomgeving voor de toekomstige generaties. Zoals je hebt gelezen bij tip 1, koop geen kleding die je niet gaat dragen, maar koop kleding die goed te combineren valt voor meerdere outfits. Wanneer je dit doet, zul je (duurdere) kleding met een hoogwaardigere textielkwaliteit kunnen kopen dan wanneer je goedkope kleding haalt die je vervolgens niet of nauwelijks draagt.

 

Katoen plant landbou

 

 

Tip 5 – Ondersteun Verandering

Veel van onze kleding wordt gemaakt in lageloonlanden in slechte arbeidsomstandigheden waar kledingarbeiders geen of nauwelijks daglicht zien en lange dagen moeten werken. Soms zijn er ook kinderen, al dan niet gedwongen, aan het werk in zo’n fabriek. Bij aanschaf van een duurzaam kledingstuk steun je de arbeiders in de textielindustrie, je ondersteunt ze om een menswaardig bestaan op te bouwen en daarmee draag je hun glimlach als dank voor je betrokkenheid.
MYOMY Banner

 

 

Doe mee en ondersteun De Dutch Sustainable Fashion Week, plaats een foto van je duurzame outfit of kledingstuk, gebruik de hashtag #DSFW en maak kans op een van de duurzame producten! Deze actie loopt nog tot en met 16 oktober 2016

#DSWF Outfit

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *