5 Redenen om Biologisch Katoen te Dragen in de Winter


Het winterseizoen in Nederland is al lang niet zo streng als jaren geleden. We praten nu eigenlijk meer over een aantal weken per jaar dat er echt een lage temperatuur en koude wind is. Toch vinden we het niet fijn om het koud te hebben en willen we ons graag warm kleden! Hierbij dan ook 5 redenen om biologisch katoen te dragen in de winter.

1.Zuiver en gezond materiaal

Doordat er bij het verbouwen van biologisch katoen en de productie van de kleding geen chemische middelen worden gebruikt kun je minder snel last krijgen van huidirritaties en kan het ook bijdragen aan het letterlijk “lekker voelen” in je kleding.

2.Hoge absorberende waarde

Biologisch katoen heeft een hoge absorberende waarde, het ademt en kan door de verschillende weeftechnieken dikker of dunner worden geweven waardoor het ook in de koude winterdagen lekker warm aanvoelt.

3.Comfortabel

Door de zachtheid van het materiaal en de gebruikte weeftechnieken zit het ook erg comfortabel.

4.Flexibel & modieus

Biologisch katoen laat zich makkelijk vormen door een goed weefmethode en de natuurlijke flexibiliteit van de stof. Daarnaast laat het materiaal zich makkelijk kleuren waardoor biologisch katoen voor veel fair-trade merken de meest gebruikte stof is.

5.Sterk materiaal

Biologisch katoen is ook een heel sterk materiaal. Door het gebruik van niet-gemodificeerde en chemisch onbehandelde katoen komt de sterkte van het materiaal als natuurlijke eigenschap meer dan ooit naar voren. Hierdoor kun je van een biologisch katoenen trui nog lang genieten.

Waarom Heet Het Biologisch Katoen?

De katoen wordt gekweekt zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook worden de er geen genetisch gemodificeerde planten voor gebruikt.

Biologisch katoen is een ideaal materiaal om ons te beschermen tegen de koude temperaturen. Het is een zuiver en gezond materiaal en heeft een hoge absorberende waarde, het ademt, het zit comfortabel en is als materiaal zeer sterk en flexibel. Biologisch katoenen vezels worden tot stof geweven met behulp van verschillende weefmethoden waardoor stoffen zoals poplin, tricot (jersey stoffen in verschillende diktes), denim (jeans stof) en canvas (bovenkleding, tassen, interieurproducten) ontstaan. Het productieproces van biologisch katoen is zeer kostbaar vanwege de lage opbrengst van de oogst.

Wat maakt biologisch katoen belangrijker dan conventionele katoen?

Biologisch katoen is milieuvriendelijker dan conventioneel katoen omdat er minder (maar nog steeds veel) water wordt gebruikt voor het verbouwen waardoor de grond langer vruchtbaar blijft. Ook wordt biologisch katoen vaak verbouwd op een veld waar de boer regelmatig wisselt van gewas, waardoor de grond ook langer vruchtbaar blijft.

Waaraan herken je dat een product gemaakt is van biologisch katoen?

Kijk altijd naar het label, daar zie je staan waar het gemaakt is en van welke materialen. Sommige producten zijn van een combinatie van katoen en wol gemaakt. Je kunt dit dan terugvinden op het label. De meeste duurzame of fair-trade merken plaatsen vaak ook een extra label in het kledingstuk met een logo van biologisch katoen en het bijbehorende keurmerk (GOTS is een voorbeeld van zo een keurmerk). Op onze shoppagina kun je ook veel producten vinden die van biologisch katoen zijn gemaakt, kijk hiervoor bij de productbeschrijving aan de productafbeelding voor de materiaalsamenstelling.

Gelukkig zijn er naast biologisch katoen ook andere materialen die lekker warm zijn in de winter zoals bijvoorbeeld bamboe of tencel. Welke is jouw favoriet? Deel jouw favoriet via de onderstaande reactiepagina.