Een zelfgemaakte top in 5 stappen


 

Broek: People Tree

Het is makkelijker gezegd dan gedaan! Kleding ontwerpen en daadwerkelijk maken vraagt meer dan je denkt. Veel jaren van ervaring, inzicht en liefde voor het ambacht maken dat het makkelijker is om je eigen ontwerpen te kunnen maken. Dit zie je terug in al mijn ontwerpen en ik ga proberen om je in een helder overzicht mee te nemen hoe je makkelijk en doelgericht een leuke top kunt maken.

1. Ontwerp

Deze top is voor Wies (zie foto) getekend en is aangepast aan haar figuur. Zij heeft waar het kon ook meegeholpen om deze top te maken. Het ontwerp is afgeleid van een bestaand ontwerp. Kies een ontwerp die je aanspreekt en zorg dat er niet te veel details in zitten om het simpel te houden.

2. Patroon

Het patroon is door mij getekend, waarna die om een proefstof gelegd en geknipt werd. Wies heeft vervolgens het proefmodel in elkaar gestikt. Het is belangrijk om patronen af te stemmen op je maat, je wilt immers dat het kledingstuk passend voor je is.

3. Stofkeuze

De stofkeuze is gevallen op een prachtige Nigeriaanse print op katoen. De stof werd eerst gewassen om krimpen te voorkomen. Dit is een belangrijke tip! Ga dus niet gelijk de stof op maat knippen, want sommige stoffen (met name katoen) hebben een krimppercentage.

4. Maken

De top heeft een ronde hals en een driekwartmouw. Aan het voorpand is de zij-naad zichtbaar omdat die naar voren verlegd is. De lengte is achter langer dan voor. Bij het maken van het kledingstuk heb je de patronen overgenomen op de stof en de uitgeknipt, dan kun je het in elkaar gaan zetten. Begin dan altijd eerst met de schoudernaden en zij-naden. Daarna stik je de zijnaden van de mouwen en zet je de mouw aan de kop van de schoudernaad. Zorg ervoor dat je de stofdelen ruim uitknipt, zodat je genoeg stof hebt voor het naaien van de naden.

5. Stijlen

Als laatste kun je de top eerst passen om te kijken of er nog iets aangepast moet worden voor de juiste pasvorm. Daarna kun je de top gaan afwerken. Hiermee bedoel ik de halsafwerking, met een schuine band/stofstrook die je in de hals vastnaait en tegelijkertijd maak je een sluitingsplit van ongeveer vijf centimeter diep. Die split kun je sluiten met een knoop of kleine ritssluiting. Daarna werk je de naden van de mouwen en de lengtes van de top af met een kleine zoom.

Ik ben totaal ongeveer negen uur bezig geweest om te tekenen, knippen, passen en in elkaar naaien van deze top. Hiermee wil ik laten zien dat het kledingambacht erg arbeidsintensief is ook al gaat het over een eenvoudig model! Als je zelf begint met het maken van je eigen top, zul je het meeste tijd kwijt zijn aan het verzamelen van de benodigde spullen/materialen en het tekenen van de patronen en natuurlijk het vastnaaien van de naden.

Zelf ben ik al dertig jaar bezig met het ontwerpen en maken van kleding voor particulieren, ondertussen heb ik veel andere aspecten van de mode mogen ervaren zoals: coupeuse werk, inkoop, verkoop, stijl en advies geven, etaleren, leidinggeven, lesgegeven, en recent, een leerbedrijf voor studenten en eigen webshop in verantwoorde en fair-trade kleding.

Wies draagt op de foto’s een lichte denim stof pantalon van het merk L’Herbe Rouge en de rok is van People Tree,  één van onze draagmerken. Ben je ook enthousiast over het maken van je eigen top, of heb je interesse in een goed stijladvies, stuur mij dan een mail: info@ingar.nl. Om onze collectie te zien ga naar INGAR

Groetjes van,

Ingrid